LANZAROTE, SPAIN - APRIL 04: Team SCA , the all female crew to compete in the Volvo Ocean Race in 2014/15 Coach Magnus Olsson (Photo: Rick Tomlinson/Team SCA)
Magnus Olsson
Photo: Rick Tomlinson

Den amerikanske seglaren och navigatören Stan Honey har utsetts till vinnare av Mange Olsson-priset 2016. Som navigatör har han nått fantastiska framgångar och står i en klass för sig i seglarvärlden. Men framför allt är han en mycket positiv person och en lagspelare som uppskattas av alla. Precis som Mange Olsson var.




På Stan Honeys CV finns en slutseger i Volvo Ocean Race och vinst i elva Transpacs över Stilla Havet. Han har också slagit rekordet för segling jorden runt, över Atlanten samt över Stilla Havet.

– Jag blev chockad när jag fick veta att jag skulle få Mange Olsson-priset. Mange och de två tidigare pristagarna, Torben Grael och Ben Ainsle är de tre seglare som jag sett mest upp till. Jag har kappseglat med både Torben och Ben. Och mot Mange. Jag är oerhört hedrad över att nämnas i samma sammanhang som dem, säger han och fortsätter:

– Mange var verkligen unik och kunde lysa upp vilket rum som helst. Jag har bara seglat mot Mange några gånger men han fick mig ändå att känna mig som en gammal vän och hade alltid tid att prata eller dra ett skämt.

Stan Honey är inte bara en framgångsrik seglare med ett imponerande CV. 61-åringen, med ingenjörsexamen från både Yale och Stanford, har också vunnit tre Emmy Awards för sitt arbete att visualisera sport i TV. Hans arbete har betytt oerhört mycket för hur kappsegling kan presenteras i TV på ett enkelt och begripligt sätt.

– Stan är en seglare i absoluta världsklassen, som utan att ha skepparrollen haft en avgörande betydelse bakom stora segrar. Och liksom Mange haft en förmåga att lyfta teamen till att bli de bästa de kan bli, säger Carl-Henric Svanberg, ordförande i Mange Olssons Minnesfond.

Mange Olsson Priset är uppkallat efter en av de största seglarna genom tiderna – och tveklöst en av de mest färgstarka. Mange avled efter en stroke i april 2013. Strax därefter instiftades en minnesfond i hans namn. Tanken är att dels hedra en stor internationell seglare med ett årligen återkommande pris ”Mange Olsson Priset”. Men också att främja svensk seglingsungdom och seglingsverksamhet.

Stan Honey kommer att ta emot priset vid en ceremoni på Skeppsholmen i Stockholm fredag 1 juli kl. 16:00 i ÅF Offshore Race´ eventområdet. Samtidigt, vid prisutdelningen, kommer två unga svenska seglare att ta emot stipendier från fonden. I stipendiet ingår också att få mentorstöd av pristagaren Stan Honey under ett år.

By admin

Translate »