June 20, 2015. Team Brunel resumes racing from the Pitstop in The Hague, during Leg 9 to Gothenburg   Foto; Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race
June 20, 2015. Team Brunel resumes racing from the Pitstop in The Hague, during Leg 9 to Gothenburg Foto; Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race

De sju Volvo Ocean Race-båtarna lämnade Haag under midsommardagens förmiddag för den andra delen av tävlingens sista etapp. Målgången i Göteborg beräknades i går från klockan 12.00 på måndag till lunchtid dagen efter. I dag söndag öppnar Race Village i Göteborg.

Aktuell position >>

Det ligger en hel del prestige i att vinna den sista etappen, inte minst för göteborgaren Martin Strömberg på Dongfeng Race Team. Hans lag har inlett jakten på ledarbåten Team Alvimedica. För att Dongfeng ska kunna klättra från tredje till andra plats i poängtabellen behöver de ha två båtar mellan sig och Team Brunel över mållinjen i Göteborg.

Abu Dhabi Ocean Racing säkrar totalsegern om de tar sig i mål i Göteborg utan straffpoäng. De lämnade Haag som femma.
– Det är en konstig situation för oss, säger Abu Dhabi Ocean Racings skeppare Ian Walker. Det borde inte spela någon roll vilken plats vi slutar på i Göteborg, men det gör det så klart förr oss ändå för vi har vår stolthet och vill göra så bra ifrån oss som vi kan. Vi kommer vara försiktiga och se till att vi inte gör något dumt.

Svenskbåten Team SCA var den sista båten som lämnade depåstoppet i Haag, 28 minuter efter danska Team Vestas Wind.

På vägen till den svenska västkusten kommer båtarna behöva navigera sig förbi ett flertal avgränsningar, något som har skapat problem och lett till straffpoäng för lag tidigare i tävlingen.

Avstånden i fältet kommer sannolikt att minska när vinden lättar längre fram under etappen. Det står mycket på spel och det kommer inte att bli mycket sömn för seglarna under dygnen det tar att nå Göteborg.

I dag klockan 10.00 öppnas portarna i Race Village i Göteborg. Fram till den 28 juni bjuds det in till folkfest i det 93 000 m2 stora evenemangsområdet i Frihamnen.

På programmet ryms mycket mer än bara segling, och morgondagens höjdpunkt är en Jubileumskonsert med Göteborgssymfonikerna tillsammans med över 300 unga musiker och körsångare från lägret Side by Side by El Sistema.

Det är fri entré för besökare i Race Village hela veckan. Läs hela programmet här.

By admin

Translate »